Família Torres engega un projecte de viticultura ancestral a la DO Penedès

 El celler familiar planta ceps de forcada a la històrica finca de Les Escostes, a la Llacuna, i recupera el tradicional paisatge de pedra seca

Família Torres ha engegat un projecte de viticultura ancestral a Alts d’Ancosa, dins la DO Penedès, amb l’objectiu de recuperar paisatges de vinya històrics i finques heroiques de muntanya i alhora adaptar-se al canvi climàtic. El celler familiar, que enguany celebra el seu 150è aniversari, ha iniciat la plantació de ceps en antics bancals sobre marges de pedra seca, que està reconstruint, d’una petita finca en propietat ubicada al paratge de Les Escostes, al terme municipal de La Llacuna, a la comarca de l’Anoia.

Aquesta vinya, que es destinarà exclusivament al cultiu de la forcada, varietat ancestral de raïm blanc recuperada per Família Torres, està situada a una altura de 700 metres en el seu punt més alt, amb orientació sud, i coronada per una barraca de vinya ben conservada. És una finca molt especial ja que hi ha 25 feixes consecutives amb murs de pedra seca; les primeres, que encara es conreaven, s’han replantat amb ceps de forcada en vas tradicional, mantenint les oliveres pròpies del paisatge mediterrani i restaurant-ne els marges, mentre que les feixes superiors s’aniran reconstruint gradualment dins d’aquest projecte que podria està enllestit d’aquí a tres anys.

Amb l’arribada de la fil·loxera a finals del segle XIX, i la posterior mecanització dels camps de cultiu, els costers abancalats de vinya, com els de Les Escostes, es van anar abandonant per la dificultat que suposava accedir-hi i conrear-los. Tot i que els boscos han colonitzat ara moltes d’aquestes feixes, encara són visibles les traces d’una viticultura ancestral, amb els marges i murs de pedra seca que han sobreviscut el pas del temps.

Segons Miquel Torres Maczassek, director general i cinquena generació de la Família Torres: “Amb aquesta nova plantació a Les Escostes, volem recuperar una vinya històrica i singular i contribuir a preservar els paisatges i també el patrimoni rural de Catalunya, amb els marges de pedra seca tradicionals dels cultius dels nostres avantpassats. Al mateix temps, volem buscar els límits de la varietat ancestral forcada, que ja és de maduració tardana, plantant-la a més alçada per compensar els efectes de l’augment de les temperatures”.

La finca de Les Escostes reuneix les condicions òptimes per al cultiu de la vinya. Els sòls calcaris són de textura franca, amb un contingut moderat de matèria orgànica i una moderada capacitat de retenció de l’aigua que permet el bon desenvolupament dels ceps. El clima és mediterrani continental i destaca per l’acumulació de pluges durant la primavera i tardor. A més, l’altitud de la finca proporciona una amplitud tèrmica durant el període estival que afavoreix la maduració gradual del raïm.

Com fa amb les seves finques més emblemàtiques, Família Torres treballa la terra preservant el paisatge, respectant el medi ambient i fomentant la biodiversitat i concep aquesta vinya com un ecosistema, on conviuen amb harmonia la labor humana, la viticultura i la natura. Els ceps plantats en vas es conrearan seguint els preceptes de la viticultura ecològica i es colliran a mà, disminuint l’ús de maquinària, que alhora permetrà reduir les emissions de CO2. També s’han instal·lat caixes niu en els arbres del voltant per afavorir la reproducció d’aus i ratpenats.

Forcada és una varietat blanca ancestral autoritzada per la DO Penedès, que va recuperar Família Torres dins del projecte de recuperació de varietats prefil·loxèriques iniciat fa més de trenta anys. És l’única varietat blanca, de les més de cinquanta recuperades, que a hores d’ara reuneix les aptituds per elaborar grans vins i fer front al canvi climàtic, ja que es tracta d’una varietat de cicle llarg, que madura lentament i manté una marcada acidesa. Actualment, està plantada a la finca de Mas Palau, a Santa Maria de Miralles, a una altitud de 550 metres, d’on ja surt una petita producció destinada a l’alta restauració.

Per a més informació:

Isabel Vea

Directora de comunicació

Tel. +34 93 817 78 64 · M. +34 610 70 88 32

ivea@torres.es · prensa@torres.es · www.torres.es

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *