XXI Festa del Trinxat de la Cerdanya: festa i trinxat per igual

Productes de la XXI Festa del Trinxat MAITE CIRERA

Maite Cirera, Puigcerdà

@Maitepoe

Molts esdeveniments, i plats, voldrien ser considerats un clàssic com ho és la “Festa del Trinxat” de la Cerdanya, que celebrava el passat dissabte 27 la seva 21ª edició. En aquesta XXI Festa del Trinxat hi van assistir un miler de persones, entre altres, personalitats polítiques com Carme Forcadell, que destacava en declaracions a Pirineus TV el valor de la gastronomia com aglutinador de cultura, de l’intangible del territori cerdanès.

Carme Forcadell, una de les assistents PUIGCERDA SOM TOTS

Certament, no és per menys. En un món en què res dura massa, més de vint anys de Festa és motiu de celebració. El trinxat és un plat elaborat amb patates trumfes i col d’hivern, i que no falti la rosta del porc. És un plat consistent, amb personalitat i amb productes de la terra, que els assistents van poder tastar. Però per parts.

Cartells de les diferents edicions MAITE CIRERA

La nit començava ben dora, amb els preparatius del poliesportiu de Puigcerdà i la elaboració dels plats per la xifra de mil persones. “No és moco de pavo”, que diuen alguns. Com entrants, embotits i formatges de la Vall, que passaven de mà a mà en cada taula, prèvia presentació de l’acte i rebuda per part del Club Hoquei Patins Bellver de Cerdanya. Els assistents trepitjaven gespa dins el poliesportiu, només trencada per la fusta a la part central, que més tard es convertiria en zona de ball.

Assistents durant el sopar PUIGCERDÀ SOM TOTS

Els plats es reben amb aplaudiments i tovallons amunt quan entren els cambrers a la sala, això també fa Cerdanya i caliu. Rere els embotits, un got d’amanida amb sopa de farigola. 

El Trinxat de la Cerdanya, un clàssic PUIGCERDÀ SOM TOTS
Arribat el moment del plat estrella, el trinxat, és habitual l’escena de que arribi la plata mig buida. Però no és un detall que compti, perquè el que es fa en aquesta festa és poble. Hem d’agraïr a qui va fer possible la assistència d’un dels membres de la revista “Hostelería y Turismo” per formar-ne part. 

El timbal de melós de vedella amb cremós de moniato arriba amb moltes panxes plenes, però no és menys apreciat per aquest fet. Res que unes lioneses dels pastissers de la zona no puguin solucionar.

El ball, final de festa PUIGCERDÀ SOM TOTS
Finalment, una sala de ball que es va anar omplint, primer de parelles a ritme de pasodoble i tango, i més tard, entrada la matinada, de ritmes divertits mentre d’altres aprofitaven per immortalitzar la nit amb una copa al photo call disfrassats d’imaginació. Finalment, el que té de protagonisme el trinxat, també el té la festa. Tot quadra!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.